Innehållsförteckning
10 klassiska barnböcker
10 klassiska barnböcker som alla barn borde läsa
Det är ingen lätt uppgift att begränsa de bästa barnböckerna, men vi har sammanställt en lista med tio klassiker som alla barn borde läsa. Dessa berättelser är hjärtevärmande, spännande och tidlösa. Dessutom lär de barnen viktiga livslektioner som de kommer att bära med sig långt in i vuxenlivet
Utan vidare utvikning, här är 10 klassiska barnböcker som alla barn borde läsa:
5 klassiska svenska barnböcker
Pippi Långstrump av Astrid Lindgren
Pippi Långstrumps äventyr är en bokserie som ursprungligen publicerades i Sverige på 1940-talet. Berättelsen följer äventyren för en ung flicka vid namn Pippi, som är otroligt stark och självständig. Hon anpassar sig inte till samhällets normer och gör saker och ting på sitt eget sätt, vilket ofta leder till att hon hamnar i trubbel. Trots detta är Pippi godhjärtad och tar alltid hand om sina vänner.
Serien lär barnen att det är okej att vara annorlunda och att tänka utanför boxen. Den främjar också jämställdhet mellan könen, eftersom Pippi är en av de starkaste karaktärerna i boken, både fysiskt och mentalt.
Emil i Lönneberga av Astrid Lindgren
Emil i Lönneberga är ytterligare en serie böcker av Astrid Lindgren som ursprungligen publicerades i Sverige på 1960-talet. Berättelsen följer de busiga äventyren för en ung pojke vid namn Emil, som bor i den fiktiva staden Lönneberga. Emil hamnar alltid i trubbel, men han menar väl och blir alltid förlåten i slutändan.
Serien lär barnen vikten av att ta ansvar för sina handlingar och de konsekvenser som följer med dem. Den främjar också förlåtelse, eftersom Emil alltid får en andra chans trots sitt busiga beteende.
Barnen i bullerbyn av Elsa Beskow
Barnen i bullerbyn är en bok som ursprungligen publicerades i Sverige i början av 1900-talet. Berättelsen följer en grupp barn som bor i en liten by nära en skog. En dag vågar de sig ut i skogen och möter några vänliga djur som lär dem hur man gör musik. Barnen sätter sedan upp en band och gav en konsert för hela byn.
Boken lär barnen vikten av samarbete och att arbeta tillsammans. Den främjar också kärleken till musik och glädjen i att göra sitt eget ljud.
Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren
Bröderna Lejonhjärta är en bok som ursprungligen publicerades i Sverige på 1970-talet. Berättelsen följer två unga bröder, Björn och Erik, som alltid hamnar i trubbel. En dag rymmer de hemifrån och går vilse i skogen. De hittas av en grupp lejon som tar emot dem och skyddar dem. Bröderna hittar så småningom hem igen, men de har lärt sig mycket om lojalitet och mod under deras tid med lejonen.
Boken lär barnen vikten av lojalitet och mod. Den främjar också tanken att familjen är det viktigaste i livet, oavsett vilken form den tar.
Flickan som räddade julen av Astrid Lindgren
Flickan som räddade julen är en bok som ursprungligen publicerades i Sverige på 1980-talet. Berättelsen följer en ung flicka vid namn Molly som bor i en liten by i norra Sverige. En julafton försvinner Mollys lillebror och hon ger sig ut i den kalla natten för att hitta honom. Till slut hittar hon honom välbehållen, men hon lär sig vikten av familj och samhörighet under sin resa.
Boken lär barnen vikten av familj och samhörighet. Den främjar också kärleken till vintern och glädjen i att ge till andra.
5 klassiska utländska barnböcker
Harry Potter och de vises sten av J.K. Rowling
Harry Potter-serien följer den unge trollkarlen Harry Potters äventyr när han går på Hogwarts skola för häxkonst och trolleri och lär sig om den magiska världen omkring honom. Serien lär barn vikten av lojalitet, mod och vänskap. Den främjar också kärlek till läsning och fantasins glädje.
Hobbit av J.R.R. Tolkien
Hobbit är en fantasyroman som ursprungligen publicerades 1937. Berättelsen följer äventyren för en hobbit vid namn Bilbo Baggins när han ansluter sig till en grupp dvärgar på ett uppdrag att återta sin förlorade skatt från en drake. Boken lär barnen vikten av mod och att stå upp för det som är rätt. Den främjar också en kärlek till läsning och äventyrsglädje.
Narnias krönikor av C.S. Lewis
Narnias krönikor är en serie fantasyromaner som ursprungligen publicerades på 1950-talet. Berättelserna följer äventyren för en grupp barn som förflyttas till den magiska världen Narnia. Där möter de talande djur och andra märkliga varelser som hjälper dem i deras strävan att rädda Narnia från en ond drottning.
Serien lär barnen vikten av lojalitet, mod och uppoffring. Den främjar också en kärlek till läsning och fantasins glädje.
Hungerspelen av Suzanne Collins
Hungerspelen är en dystopisk roman som ursprungligen publicerades 2008. Berättelsen följer en ung flicka vid namn Katniss som väljs ut för att tävla i en tv-sänd kamp mot döden. Boken lär barn vikten av att kämpa för det som är rätt och att stå upp mot förtryck. Den främjar också kärleken till läsning och glädjen i att läsa om starka kvinnliga karaktärer.
Percy Jackson och blixttjuven av Rick Riordan
Percy Jackson är en ung pojke som upptäcker att han är son till en grekisk gud. Han ger sig sedan ut på ett uppdrag för att hitta Zeus stulna blixt och förhindra ett krig mellan gudarna. Boken lär barnen vikten av att arbeta tillsammans och att stå upp för det som är rätt. Den främjar också kärleken till grekisk mytologi och glädjen i att läsa om mytiska varelser.
Sammanfattning
Det finns många underbara svenska och utländska barnböcker som unga läsare kan njuta av. Dessa böcker kan lära barnen viktiga lektioner i livet, främja deras kärlek till läsning och fantasi och ge dem många timmars nöje. Så varför inte utforska några av dessa titlar tillsammans med ditt barn i dag?